OSMANİYE HASANBEYLİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İlçemiz Hasanbeyli

Hasanbeyli ilçemizin ve yörenin tarihi 5 ila 7 bin yıl öncesine dayanır. Bölgede;  Sümerler, Elâmlar, Babiller, İyonlar, Mısırlılar, Finikeliler, Romalılar ve Osmanlılar yerleşerek çeşitli uygarlıklar kurmuşlardır.Türklerin 1071’de Anadolu’ya gelişleriyle birlikte bölge Türk hakimiyetine girmiştir. 4-5 yüzyıl önce yöreye nereden geldiği kesin olarak bilinmeyen Hasanbey adındaki bir şahsın yöreye yerleşmesiyle  Hasanbeyli kurulmuştur. 
İlçemiz Hasanbeyli

 Bahçe  ilçesine bağlı Hasanbeyli ve Kıraç isimli iki ayrı köy iken; 1973 yılında Bahçe İlçesine bağlı Belediye olan, 24.10.1996 gün ve 4200 Sayılı Kanun ile Osmaniye ilçesinin İl olması ile ilçelik statüsünü alan Hasanbeyli, bu tarihten itibaren  131.085 dekar. Arazi ile Osmaniye İline bağlanmıştır. Şu anda ise ilçemiz 4 merkez mahalle, 6 köy, 3.248 hane ve 2007 TUİK verilerine göre 5.462 nüfusa , 2009 yılı sonu itibariyle ise 4.841 nüfusa sahiptir. 



İlçemizin ve yörenin tarihi 5 ila 7 bin yıl öncesine dayanır. Bu bölgede Elamlar, Sümerler, Babil, İyonlar, Mısırlılar, Finikeliler, Etiler, Romalılar ve Osmanlılar yerleşerek uygarlıklar kurmuşlardır. Bu uygarlıklara ait kale ve örüleri mevcuttur. 

Orta ve Yeni Çağda sık sık Doğudan ve Batıdan göç ve akınlarla bu güzel yerleşim yerine kimse yerleşememiş, dağlık ve ormanlık alanlara çekilmişlerdir. İlçeye Malatya’dan gelen Fettahlı ailesi, Ferizeoğulları ve Kocabeyler’den sonra çevre köylerden gelen insanlarla nüfus artmaya başlamıştır.

1917 yılında I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla, önce İngilizler iki ay gibi kısa bir süre sonra yerlerini Fransızlara terk etmişlerdir. İşgalden yararlanan Ermeniler şımarıklık yaparak Türklere saldırmaya başlamışlardır. Cumhuriyetin kurulmasıyla Ermeniler sürgüne gönderilmiştir. 

Coğrafi Yapısı:

 İlçe Amanos  dağlarının doğu yamaçları üzerinde kurulmuştur. 750 Rakımlı engebeli ve dağlık bir arazi üzerinde kurulan İlçenin Köyleri genellikle dağlıktır. Bitki örtüsü fundalık, çam, meşe, demirciklik ve kesme ağaçlarından (ormanlıklardan) oluşmaktadır. İklimi: Akdeniz iklimi ile karasal iklim  karışımı olup yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir.      


Önemi : 

İlçenin önemi, Çukurova’yı doğuya bağlayan Nurdağı geçidi üzerinde bulunmasıdır. Amanos dağının (Gavur dağları) doğu yamaçları üzerinde kurulu olan ilçenin doğusunda Fevzipaşa kasabası ve İslahiye ilçesi bulunmaktadır. Belli başlı Gökçedağı, Şimşek tepesi ve Göktepe bulunmaktadır. Batısında Osmaniye ili ve Hacıdağı vardır. Kuzeyinde Bahçe ilçesi, Kuzeybatısında Düziçi ilçesi ile çevrilidir.

İlçe merkezi Osmaniye ile 35 km uzaklıktadır. Bitki örtüsü fundalık, çam, meşe ve demircik ağaçlarından oluşmaktadır.

İlçe Belediyesi 1975 yılında kurulmuştur. 4 mahalle muhtarlığından oluşmaktadır. İlçenin genel olarak yerleşim durumu engebeli arazi üzerinde olup, çeşitli meyve ağaçları ve ormanlıklarla çevrilidir.

İlçe 26.10.1996 tarih ve 4200 sayılı kanunla ilçe konumuna alınmıştır

Ekonomik Durumu : 

İlçemizin ekonomisi tarıma dayalıdır.Tarım sektöründe halkın iştigal konusu tahıl, meyve ve sebze üretimidir. 50 bin dönüme yakın tarıma elverişli arazi bulunmaktadır. Bunu 20 bin dönümü sulu, 30 bin dönümü susuz arazidir. Tarım alanının %80’ı tarla alanı, %20’si sebze ve meyve alanıdır. Tarım ön planda olduğundan sürü hayvancılığı yapılmaktadır. Sürü hayvanları olarak keçi ve koyun bulunmaktadır.Besi hayvanı olarak sığırcılık yapılmaktadır.

Turizm Değerleri :

İlçemiz sınırları içerisinde 2 tane tarihi kale bulunmaktadır. Karafenk kalesi Hürriyet Mahallesi, Karafenk semtindedir diğeri ise bu gün tek duvar halinde kalmış bulunan Hasanbeyli kalesidir. İlçe Merkez Mahallesi Kalpınar mevkiinde 1 tane mezar mağara bulunmaktadır. Mağaraya Çan çan Mağarası denilmektedir. 2 katlı yapılı 1901 tarihinde yapılmış olan tarihi bir ev bulunmaktadır. Bu ev Kültür Bakanlığınca koruma altına alınmıştır. İlçede belli başlı 3 yayla bulunmaktadır. Almanpınarı, Tutlupınar ve Başpınar yaylalarıdır. 1994 yılından bu yana geleneksel olarak Karakucak güreşleri yapılmaktadır. Ayrıca Kiraz Festivali ve 1995 yılından bu yana yivsiz tüfekle atıcılık müsabakaları yapılmaktadır.

Fotograflar http://www.osmaniyekadastro.gov.tr/ adresinden alınmıştır.

 

Hasanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Cumhuriyet Mah. Hasanbeyli Merkez/Osmaniye Türkiye - 0328 664 85 63-64

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.